Lektör & Skrivcoach

Att skriva en bok är ett spännande projekt som ofta innebär en lustfylld och personlig resa mot ökad självinsikt och meningsfullhet! Men det är samtidigt ett mödosamt arbete som innehåller en mängd olika aspekter att ta hänsyn till. Man sitter ju ensam på kammaren och det är lätt att sugas in i processen och för sent inse att man kanske borde ha tänkt igenom vissa saker redan från början.  Man önskar ibland också att någon i tid uppmärksammat vissa delar som plötsligt tycks saknas i texten och som kunde gjort den intressantare. Det finns olika sätt att hantera detta dilemma. Man kan låta kompisar läsa delar av manuset under pågående skrivande, eller man kan gå en skrivarkurs där deltagarnas alster diskuteras. Dessa metoder fungerar emellertid sällan tillfredsställande, då det hör till undantagen att man får de synpunkter som leder skrivandet åt rätt håll. Men båda metoderna kan naturligtvis vara värda att pröva.

En annan lösning är att skicka sitt manus till en lektör som fokuserar just på ditt manus. Det finns emellertid väldigt många lektörer på nätet idag, och då uppstår frågan hur man kan välja rätt lektör. Det finns ingen universallösning, men det kan vara lämpligt att ställa sig några frågor:

1) Har lektören någon relevant  utbildning för att bedöma skönlitteratur och komma med synpunkter som lyfter texten?  Det är inte lätt att ge konstruktiva råd angående en text som inte fungerar tillfredsställande. Alla kan vi höra när ett musikstycke inte låter bra, men hur många kan ge initierade råd till kompositören?

2) Har lektören själv skrivit något litterärt verk? I vilken genre? Läs gärna deras verk för att se om du gillar dem. Har lektören någon erfarenhet av din genre?

3) Kan du ta reda på vilken typ av litteratur som lektören föredrar? Om du har otur ogillar lektören den typ av skönlitteratur som du skriver (naturligtvis utan att informera dig om detta) och tycker att du bör göra ändringar som du absolut inte borde göra.

4) Fundera på om du först och främst vill bli publicerad eller om du vill skriva en bok som är viktig för dig. Naturligtvis är båda alternativen relevanta, men det kan vara bra att välja strategi redan från början.

-//-

För att vara konsekvent svarar jag här på ovanstående frågor vad gäller den lektör/skrivcoach som erbjuds dig här:

1) UTBILDNING & ERFARENHETER

  • Masterexamen i litterär gestaltning
  • Journalistutbildning vid Journalisthögskolan ( Göteborgs universitet)
  • Legitimerad gymnasielärare i bl.a. svenska, religion, filosofi, historia, textkommunikation, mediekommunikation, estetisk kommunikation.
  • Undervisat i litterär gestaltning och litteraturhistoria under många år.
  • Bedriver kursverksamhet i Existentiell biblioterapi sedan många år (se deltagarkommentarer här på sajten)
  • Bedrivit öppna existentiella caféer för allmänheten  kring livsfrågor i skönlitteratur
  • Skrivit vetenskapliga uppsatser och essäer om lyrik (bl.a. om Tomas Tranströmers och Kristina Lugns lyrik, se denna sajt)
  • Flerårig utbildning i litteraturhistoria, litteraturkritik och litteraturteori

 

2) EGEN PRODUKTION
Publicerat tre romaner, en novellsamling, en debattbok (som under pseudonym hamnade på Svensk Bokhandels topplista) och en fackbok om dramaturgi (LIBER)

 

3. LEKTÖRENS SMAK.
Skriv gärna och fråga vad gäller min smak inom den genre du skriver!

 

4. STRATEGI
Jag anser att du bör skriva en bok som känns viktig för dig själv, så att du uppskattar resan och att verket får en hög grad av autencitet. Alltfler skribenter sneglar på marknaden och väljer stil och innehåll utifrån sådant som för tillfället är populärt, men deras verk verkar inte överleva många år. Lektörer idag lockar med löfte att coacha din bok till publicering. Man kan undra varför de inte skriver den boken själva. Jag tror emellertid inte att ett sådant upplägg leder till en djupare personlig tillfredsställelse för skribenten och vill därför inte åta mig sådana uppdrag. Mitt löfte är istället att utifrån mina erfarenheter och studier engagerat ge konstruktiva synpunkter som förhoppningsvis kan hjälpa till att göra din text mer spännande och intressant.

 

Jag erbjuder dig följande tjänster

 

    • Hjälp att komma igång med ditt skrivande. För många är detta en stötesten. Man tycker att man har en historia och man vill så gärna börja skriva, men det vill sig inte! Eller man kommer igång och skriver trettio sidor och sedan är det stopp!

 

    • Handledning och coaching under skrivprocessen. Ganska snart blir det lite tjatigt att skriva och skriva och aldrig få någon respons. Om man ber någon kompis läsa säger de “Jättebra!” eller “Å, så spännande!” Och det är ju naturligtvis kul! Men man behöver synpunkter på texten som sådan, på själva storyn, språket, stämningen, drivet, karaktärerna etc.

 

    • Granskning och korrekturläsning av den färdiga texten. När man börjar närma sig slutet är de flesta skribenterna, av naturliga skäl, blinda för sin egen text. Man har läst den så många gånger att man inte ser alla misstag och skrivfel. Då behövs ett färskt öga för att granska texten. Kanske vissa delar behöver omarbetas. Språket  kan innehålla misstag som blir väldigt störande för en person som läser texten för första gången. Det finns alltså mängder av inslag, stora som små, som behöver fixas till. Det tillhör processen.

 

    • Lektörsutlåtande. Vi kommer överens om vilka avsnitt du skickar och du får sedan synpunkter på textens olika delar och dessutom utförliga förslag och resonemang kring olika grepp som du skulle kunna pröva för att göra texten mer spännande och intressant. Jag jobbar gärna med en serie uppföljningar, då jag inte är säker på att ett enstaka konventionellt lektörsutlåtande bidrar till någon positiv förändring.

     

    • Testa lektören! Det finns möjlighet att pröva lektören genom att välja att skicka en kortare text (första kapitlet i romanen, ett par kortare noveller, några dikter) och få en respons som du kan bedöma värdet av, innan du eventuellt bestämmer dig för ett annat alternativ.  Responsen omfattar 2-4 sidor och innehåller synpunkter på texten och idéer för sådant i texten som kan utvecklas . Därutöver ingår två uppföljningar med kortare återkoppling. För vissa skribenter sätter denna kommunikation igång en kreativ period i skrivandet.   Arvodet för denna variant är 2900 kronor plus moms.

 

 

Skicka ett meddelande så hittar vi ett upplägg som passar just dina behov! Mitt arvode ligger i nivå med de flesta andra. Utifrån dina speciella önskemål får du en offert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *